Matematyka wcale nie jest taka trudna

Co pomoże nam w przygotowaniu do egzaminu maturalnego z matematyki? Czy Prosto do matury 4. Podręcznik do matematyki dla liceum i technikum do klasy czwartej szkoły podstawowej. Zakres podstawowy to dobra pomoc naukowa? To z pewnością jeden z lepszych podręczników w tym zakresie uławiający uczniom zrozumienie fundamentalnych zasad matematycznych. Co oferuje?

Zacznij od podstaw

Prosto do matury 4 to nowoczesny podręcznik charakteryzujący się przystępną formą. Książka została podzielona przez autorów na konkretne i krótkie rozdziały pozwalające na zdobycie wiedzy z określonego zakresu. Na koniec każdego rozdziału uczniowie będą mieli szansę na powtórkę materiału oraz sprawdzenie się w krótkim teście wiedzy. Dzięki podsumowaniom do tematów wrócimy w każdej chwili i przypomnimy sobie te zagadnienia, które sprawiają nam większą trudność. Sam podręcznik został zaprojektowany w taki sposób, aby jak najwcześniej oswajać uczniów z formułą egzaminu maturalnego. Tak więc większość zadań w książce została napisana podobnie do tych, które występują na maturze (odpowiedzi do wszystkich ćwiczeń znajdują się na końcu podręcznika).

Wszechstronna wiedza

Nowoczesne podręczniki maturalne zapewniają dostęp do wszechstronnej wiedzy. Co to znaczy? Autorzy książek starają się zaprojektować je w taki sposób, aby te pozwoliły uczniom najpierw na przyswojenie teorii, a dopiero później trening praktyczny. Dzięki temu uczniowie lepiej poradzą sobie z zadaniami, gdyż teoria nie będzie sprawiać im większego problemu.

Podręcznik do matematyki Prosto do matury 4 to:

– ułatwienie w przygotowaniu do egzaminu maturalnego,

– ćwiczenia podobne do tych występujących na maturze,

– podział na jasne rozdziały i tematy,

– każdy rozdział kończy się większym podsumowaniem,

– oswojenie z zadaniami o różnym stopniu trudności,

– wszechstronna wiedza matematyczna,

– nacisk na zrozumienie podstaw teoretycznych,

– ćwiczenia praktyczne dopiero po zrozumieniu teorii.